Vijesti

Ukrajinci

57 Polaznika Ljetne škole Za Ukrajinski Jezik I Kulturu 1

Ljetna škola za ukrajinski jezik i kulturu

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske ove je godine za 57 osnovnoškolaca organizirala Ljetnu škola ukrajinskog jezika i kulture u Starom Gradu na otoku Hvaru . Pokrovitelj ljetne škole je Ministarstvo znanosti , obrazovanja i športa, a djelom su doprinijeli i roditelji polaznika, udruge članice Ukrajinske zajednice  RH i Koordinacija ukrajinske nacionalne manjine u RH.

Polaznici su djeca iz Vukovara,  Petrovaca, Osijeka, Slavonskog Broda, Kanjiže, Lipovljana i Zagreba.

Program škole koji je učenicima  po grupama predavalo 6 predavača sadržavao je ukrajinski jezik i književnost, povijest Ukrajine, zemljopis, glazbenu kulturu,  folklor te likovne radionice.

Za domaćine i turiste na povijesnom trgu Škor organiziran je završni  koncert, u kojem su polaznici pokazali dio svega onoga što su naučili u proteklih 8 dana.

Posjetitelje su prigodno pozdravili ravnateljica ljetne škole  Tatjana Šagadin, predsjednik Ukrajinske zajednice RH Ivan Semenjuk, ali i gradonačelnica Staroga Grada Đurđica Plančić, koja je primila priznanje za nesebičnu pomoć u organizaciji škole.

Koncertu je nazočio predsjednik Koordinacije Ukrajinske nacionalne manjine RH Viktor Filima, a pročitan je i pozdravni telegram koji je u ime Veleposlanstva Ukrajine u RH uputio Anatolij Černyšenko.