Vijesti

Ukrajinci

Radna akcija na raščišćavanju zemljišta za izgradnju Ukrajinskog doma

U Vukovaru, gradu na Dunavu- počeli su radovi na pripremi zemljište za izgradnju Ukrajinskog doma.

Kako bi  ostvarili preduvjete za rad na očuvanju, njegovanju i promicanju ukrajinskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta, Ukrajinci  Hrvatske su u Vukovaru, sjedištu Vukovarsko-srijemske županije u kojoj po popisu iz 2001. godine živi najveći broj pripadnika ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj, odlučili sagraditi Ukrajinski dom,  koji bi bio na raspolaganju brojnim ukrajinskim organizacijama, a u interesu socijalnog razvoja i integracije u društvo uz smanjenje asimilacije te poboljšanju  suživota i stupnja tolerancije i multikulturalnosti u  gradu, županiji pa i državi.

Prva faza radova obuhvaća uklanjanje postojeće ruševine te postavljanje temelja. Druga faza je izgradnja zidova do pod krov te treća faza finaliziranje projekta –ključ u ruke.

Finalni projekt podrazumijeva društveni centar sa višenamijenskim funkcionalnim prostorijama; dvoranom za manje manifestacije, muzej, knjižnicu i ostale popratne sadržaje.

Prostor u okolini uredit će se sukladno planiranom projektu i dati će novi sadržajni i oblikovni pečat ovom djelu grada Vukovara.

18. i 21. kolovoza organizacijom dobrovoljnih akcija članovi UKPD „Ivan Franko“ Vukovar te ljubitelji i simpatizeri ukrajinske kulture i običaja raščistili su postojeći ruševni objekt te pripremili zemljište za izgradnju Ukrajinskog doma.