Vijesti

Ukrajinci

Svijeća moljenja za žrtve holodomora

Ukrajinci Vukovara već nekoliko godina  organiziraju sjećanje na holodomor – akt genocida nad ukrajinskim  narodom u Ukrajini 1932-33.godine. Tako su i  27. studenog položili vijenac kod spomenika žrtvama za slobodnu Hrvatsku i upalili svijeće te minutom šutnje odali počast više od 7 milijuna žrtava koje su umorene prisilnim izgladnjivanjem. Za žrtve holodomora u grkokatoličkoj crkvi  Krista Kralja u Vukovaru održana je misa zadušnica, koju je vodio velečasni o. Vladimir Magoč.

Verhovna Rada Ukrajine donijela je Zakon, u skladu s kojim Holodomor se priznaje kao zlocin nad ukrajinskim narodom (2006. godine).
Posebne odluke o odavanju počasti poginulima za vrijeme Holodomora donijeli su Ujedinjeni Narodi (2003. godine), te UNESCO (2007. godine).
Na današnji dan napisano je više od 20 000 članaka, zbirki, dokumenata, monografija o Holodomoru, njegovim uzrocima, tijeku te posljedicama. Objelodanjuju se dnevnici i zapisi stranih novinara i diplomata koji su bili svjedoci tih strašnih zbivanja.
U Ukrajini je ovaj genocid ovjekovječen brojnim spomenicima.
Na dan sjećanja na žrtve Gladomora 1932.-1933. godine kako u Ukrajini, tako i u cijelom svijetu zapalit ce se svijeće te će se održati mise zadušnice, a počast žrtvama odaje se i minutom šutnje u Ukrajini