Vijesti

Ukrajinci

DSCN4636

ODRŽANA LJETNA ŠKOLA ZA UKRAJINSKI JEZIK I KULTURU

Zahvaljujući Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske je organizirala ljetnu školu za izučavanje ukrajinskog jezika i njegovanja kulture za pripadnike ukrajinske nacionalne manjine RH.

Ljetna škola za djecu starosne dobi od 7 do 13 godina, održana je u Starom Gradu na Hvaru, u Dječjem odmaralištu „Slavonski Brod“, u razdoblju od 2. kolovoza do 11. kolovoza 2013 godine, a pohađalo ju je  55 polaznika iz : Zagreba, V.Gorice, Lipovljana, N.Subocke, Slavonskog Broda, Kaniže, Šumeća, Rastušja, G.Andrijevaca, Zbjega, Vukovara, Petrovaca , Bijelog Brda i Borova.  Ljetna škola za djecu starosne dobi od 13 do 18 godina održana je u istom odmaralištu u terminu od 11. do 19. kolovoza. Polaznici  su sudjelovali na cjelodnevnoj nastavi čiji je program sadržavao slijedeće: Ukrajinski jezik i književnost, Povijest Ukrajine, Zemljopis Ukrajine, Folklor, Glazbenu kulturu te likovne i kreativne radionice.

Cilj ljetne škole Ukrajinaca u RH je očuvanje nacionalnog identiteta ukrajinske nacionalne manjine u RH, razvijanje pozitivnih osjećaja i sklonosti prema vlastitoj nacionalnoj kulturi i porijeklu.

Zadaće ljetne škole su: izučavanje ukrajinskog jezika, poboljšanje znanje meterinjeg jezika, izučavanje ukrajinske književnosti, upoznavanje sa zemjopisom i povješću svoje nacije, narodnim običajima, kulturnim tekovinama, izučavanje  ukrajinskog folklora.

Za organizaciju ljetne škole odgovoran je bio dopredsjednik Ukrajinske zajednice u RH g. Vlado Karešin  iz Slavonskog Broda, za nastavni plan i pogram zadužena je bila prof. Tetyana Kočnjeva Ramač iz Vukovara, koja je ujedno predavala Povijest  Ukrajine.

Plan nastavnog programa škole i slobodnih aktivnosti bili su ispunjeni novim tehnikama i zanimljivim oblicima što je zainteresiralo djecu za izučavanje materinskog jezika. Za to su bili odgovorni sljedeći predavači u ljetnoj školi:

DSCN4636Ukrajinski jezik i književnost-Petra Kovačec i Ivana Mrzlečki, Zemljopis Ukrajine –Davor Laguđa, Glazbena kultura-Irena Semenjuk, Koreografija- Igor Semenjuk i Ivica Kševi.

Predavači ljetne škole uložili su sve snage da bi Ukrajinu približili učenicama. Kako za vrijeme nastave tako i u izvannastavnim aktivnostima, predavači su prenosili svojim učenicama svu ljepotu i bogatstvo ukrajinskog jezika i književnosti, raznolikost običaja i tradicije, nacionalni duh ukrajinske kulture.

Završni koncert ljetne škole održan je 10. kolovoza za mlađu grupu polaznika te 18. kolovoza za stariju grupu polaznika.   Na koncertu su učenici pokazali domaćem stanovništvu Starog Grada te brojnima turistima   stečeno znanje iz folklorne i glazbene umjetnosti te čitanja literature poznatih ukrajinskih pisaca.

Polaznike i predavače ljetne škole srdačno je pozdravila članica Savjeta za nacionalne manjine RH gđa Marija Semenjuk Simeunović te zamjenik predsjednika Ukrajinske zajednice RH  g. Vlado Karešin.

O uspješnosti provođenja Ljetnih škola govori i izlazni rezultat polaznika, odnosno njihovo uključenje u aktivan život ukrajinske nacionalne manjine kroz rad u ukrajinskim udrugama, institucijama i organizacijama u Hrvatskoj, kao i revitalizacija nastave po modelu C u općini Bebrina i stvaranje uvjeta za revitalizaciju u drugim sredinama veće zastupljenosti pripadnika ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj.