Vijesti

Ukrajinci

Komemoracija u spomen poginulim vojnicima III. ukrajinskog fronta-Ilok

U Iloku je 15. svibnja 2014. godine povodom Dana Europe i Dana pobjede antifašističke koalicije, izaslanstvo Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, predvođeno veleposlanikom NJ.E. Oleksandrom Levčenko položilo  vijenac stradalim  ukrajinskim vojnicima III. Ukrajinskog  fronta koji su poginuli 1944. godine.

U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova, vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno pomoćnikom ministrice- Hrvojem Marušić . U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili i svijeću zapalili zamjenik župana -Željko Cirba i predstojnik Ureda župana- Marinko Beljo. Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Iloka predvođeno gradonačelnikom Zvonimirom Dragun, zatim predstavnici Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj; Marija Semenjuk Simeunović, Tetyana Kochnyeva  i Vasilj Voras, predstavnici rusinske nacionalne manjine te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista .

Vjetrovito i kišovito vrijeme nisu umanjili svečanost trenutka sjećanja na žrtve ukrajinskih vojnika, koji su daleko od svoje domovine živote dali boreći se za mir, toleranciju i nenasilje. Spomenik je kao neumorni podsjetnik za nove generacije, čvrsto i neumoljivo stojao na kiši vičući nečujnim glasom:“ Ne ponovilo se nikada više“!