Vijesti

Ukrajinci

Izborna Skupstina 2015 031

Održana 12. izvještajna i 4. izborna skupština UKPD " Ivan Franko" Vukovar

Ukrajinsko kulturno- prosvjetno društvo  “Ivan Franko”  Vukovar  22. veljače 2015. održalo je godišnju izvještajno- izbornu skupštinu. Skupština je održana u Vukovaru u 17 sati na adresi SR Njemačke 233a i  započela je rad uz himne Republike Hrvatske i Ukrajine u izvedbi ansambla “Halyčyna”, vokal Anita Nađ.Izborna Skupstina 2015 031

Skupštinom je predsjedavala gospođa Tetyana Kochnyeva, koja je pozdravila više 68 nazočnih članova udruge, a posebno članicu Savjeta za nacionalne manjine RH gđu. Mariju Semenjuk Simeunović, predstavnicu Ukrajinske nacionalne manjine VSŽ gđu .Natašu Vovk , članove Vijeća ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara, te predstavnika ukrajinske nacionalne manjine općine Bogdanovci Miroslava Vovk, poslije čega je  predložila  dnevni red Skupštine.

Radno tijelo u sastavu: Tetyana Kochnyeva- v.d.predsjednika udruge,  Marija Semenjuk Simeunović- tajnica, Igor Semenjuk-potpredsjednik udruge i  Miroslav Vovk-član predsjedništva je Skupštini predstavilo rad  u prethodnoj godini. Također su bili izabrani zapisničar, ovjerovitelji zapisnika, verifikacijska i kandidacijska komisija . Poslije utvrđivanja potrebnog kvoruma za rad Skupštine, Marija Semenjuk Simeunović podnijela je izvješće o radu za 2014. godinu te financijsko  izvješće. Predsjednik Nadzornog odbora g. Pavle Komunjicki   pročitao je Izvješće Nadzornog odbora o radu i financijskom poslovanju UKPD “Ivan Franko” Vukovar u 2014. godine . Nakon što su izvješća usvojena, Igor Semenjuk iznio je programske smjernice udruge za 2015. godinu.Izborna Skupstina 2015 079

Marija Semenjuk Simeunović upoznala je prisutne o potrebi izmjena i dopune statuta. Poslije diskusije, odluka o izmjeni i dopune statuta jednoglasno je prihvaćena.

U slijedećoj točki dnevnog reda  Skupština je dala su razrješnicu starom Predsjedništvu i Nadzornom odboru, te se pristupilo izboru novog sastava po prijedlogu kandidacijske komisije. Jednoglasno, u sastav novog predsjedništva UKPD “Ivan Franko” Vukovar izabrani su:  Igor Semenjuk,Tetyana Kochnyeva, Marija Semenjuk Simeunović, Vladimir Matušinski, Slavko Vasilek, Miroslav Vovk, Bojana Dobrijević, Olesja Beč i Stefan Bojko, a u nadzorni odbor izabrani su: Pavle Komunjicki-predsjednik, Stefan Semjaniv i Željko Mazurek.

Pod točkom različito, koja je bila slijedeća na dnevnom redu, Tetyana Kochnyeva upoznala je prisutne o Javnom pozivu Vlade RH  za predlaganje kandidata za članove Savjeta za nacionalne manjine RH. Skupština je jednoglasno predložila gđu. Mariju Semenjuk Simeunović za članicu Savjeta ukrajinske nacionalne manjine.  Gđa Semenjuk Simeunović je u nastavku govorila o predstojećim izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina i apelirala  na što veći odaziv i uključivanje u izbornu kampanju. Pod ovom točkom govorilo se i o sudjelovanju djece u Ljetnoj školi za ukrajinski jezik i kulturu te su  tom prigodom roditeljima podijeljeni anketni listići za prijavu djece. U nastavku je bilo govora o Ukrajinskom domu te o koracima koje treba poduzeti u tekućoj godini.

Ukupna ocjena Skupštine je da je udruga dobro radila na očuvanju ukrajinske kulture, jezika i običaja svoje manjine, a u svom radu povezala se sa drugim udrugama Ukrajinske zajednice RH.

Nakon radnog djela priređen je domjenak uz ukrajinske pjesme u izvedbi pjevačke skupine uz pratnju ansambla “Halyčyna”   i zakusku  koju su pripremile vrijedne članice skupine ” Ukrajinski narodni običaji i rukotvorine”.