Vijesti

Ukrajinci

Prezentacija Jela Ukrajinske Nacionalne Kuhinje

Prezentacija ukrajinskih jela u okviru 9. Vukovar film festivala

prezentacija jela ukrajinske nacionalne kuhinjeU suradnji sa Turističkom zajednicom grada Vukovara tijekom 9. Vukovar film festivala posjetitelji su mogli uživati u gastronomskim specijalitetima narodne kuhinje nacionalnih manjina grada Vukovara. Svaki dan u večernjim satima jedna od nacionalnih manjina je prezentirala  nacionalna jela. Tako su i Ukrajinci naše županije 27.08.2015. godine  za uzvanike film festivala pripremili ukusna ukrajinska jela: varynyki (piroge od krumpira, sira, kupusa),  holupci (sarma od heljde) zavevanci z makom i vešnjamy (makovnjače i štrudle sa višnjama), te druga slatka i slana jela.

Poput jezika, književnosti, umjetnosti tako je i kuhinja kulturna baština ukrajinskog naroda, koju ne treba zaboraviti nego se njome dičiti.

Stvarana je tijekom stoljeća i odražava ne samo povijesni razvoj ukrajinskog naroda, njegove običaje i okuse, nego i socijalne uvjete, prirodne i klimatske osobitosti u kojima je boravio ukrajinski narod tijekom povijesti. Vijeće ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara zahvaljuje svim aktivisticama koje su sudjelovale u pripremi jela za prezentaciju!