Vijesti

Ukrajinci

U Vukovaru održani Dani ukrajinske kulture

U Vukovaru je u organizaciji Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“-Vukovar 12. i 13. lipnja održana manifestacija „Dani ukrajinske kulture“. Manifestacija ima za cilj prikazati sugrađanima bogatstvo ukrajinske kulture, dižući razinu tolerancije i razumijevanja, što ima za rezultat kvalitetniju  integraciju u društvo i smanjenje asimilacije.

Organiziranje ovakve manifestacije izražava potrebu za očuvanjem etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta pripadnika ukrajinske  nacionalne manjine. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Vukovara uz organizacijsku i financijsku potporu Predstavnika ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Vijeća ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara.

Program je započeo u grkokatoličkoj crkvi Krista Kralja u Vukovaru  svetom misom za mir i razumijevanja u Ukrajini, koju je vodio svećenik grkokatoličke crkve Krista Kralja u Vukovaru i dekan srijemski g. Vladimir Magoč. Marija Semenjuk Simeunović predstavila je knjigu Antina Graljuka „Ukrajinci vukovarskog kraja“, nakon čega su scenom dominirale dječje i omladinske skupine  i to: „Sonečko“ koja djeluje pri UKPD „Ivan Franko“ Vukovar pod rukovodstvom prof. Tetyane Kochnyeve, učenici koji izučavaju ukrajinski jezik i kulturu po modelu „C“ u OŠ Antuna Bauera Područnoj školi Petrovci  te vokalno-instrumentalni ansambl „Halyčyna“ pod ravnanjem Romana Matusa. Posjetitelji su mogli uživati u raznim dječjim igrokazima, pjesmama, recitalima. Večer je završila predstavljanjem ukrajinske narodne kuhinje koju su pripremile aktivistice iz Vukovara i Petrovaca.

Drugi dan program je nastavljen u Hrvatskom domu gdje je održan koncert amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, u kojem su osim domaće udruge sudjelovali gosti iz Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ukrajina“-Slavonski Brod izvodeći atraktivne ukrajinske plesove u koreografiji Ivice Kševija i Udruga Mađara grada Vukovara sa zborom pod ravnanjem Rozalije Jakumetović. Kroz sadržaj dvodnevnog programa posjetitelje manifestacije je na ukrajinskom i hrvatskom jeziku vodila Olesja Beč, odjevena u koloritnu ukrajinsku narodnu nošnju koju je udruzi darovalo Veleposlanstvo Ukrajine u RH.

Program manifestacije pratili su i uvaženi uzvanici: veleposlanik Ukrajine u RH njegova ekselencija Oleksandar Levčenko, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić, predstavnik Odjela za društvene djelatnosti Dejan Nađ, članica Savjeta za nacionalne manjine RH Marija Semenjuk Simeunović, članovi vijeća i predstavnici ukrajinske i rusinske nacionalne manjine izabrani na nedavnim izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina i brojni drugi gosti.

Ukrajinska nacionalna manjina u Hrvatskoj iako ne  brojna ali jedna od najstarijih ukrajinskih dijaspora u svijetu, i ovom manifestacijom je poslala poruku potpore svom narodu u Ukrajini molitvom, pjesmom,dirljivim plesnim koreografijama i lijepom riječju.