Vijesti

Ukrajinci

ETNO FRIZURE SVIJETA 2015

Ukrajinsku Etnofrizuru predstavile članice UKPD „Ivan Franko“Vukovar

ETNO FRIZURE SVIJETA 2015Na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima 19.rujna 2015. godine održana je Manifestacija Etnofrizure svijeta u organizaciji Kulturnog centra Gatalinka Vinkovci.

Frizure iz Albanije, Italije, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Slovenije, Ukrajine predstavilo je 16 frizera.

Projekt Etnofrizure svijeta nastavak je dugogodišnjeg rada na projektu Etnofrizure Hrvatske,a proučavajući frizure možemo uočiti kretanja i utjecaje pojedinih naroda i njihovih kultura na odredišta  u koja su se doselili ili iz kojih su migrirali. Češljanje i uređenje kose, izvedba frizure i oprema za ukrašavanje glave, čine bitni sastavni dio svake narodne nošnje, osobito ženske. Oprema glave pokazuje društveni  status osobe u zajednici. Karakterna nota ukrajinskih djevojačkih pokrivala za glavu sastojala se u tome što je vrh glave uvijek bio otkriven tako da su uglavnom nalikovali na vjenčiće. Djevojke su plele kosu motajući je oko glave, ukrašavajući trakicama i cvijećem. Ukrajinska frizura na ovogodišnjoj manifestaciji  sastojala se od tri pletenice objedinjavajući se u jednu koja lagano pada preko ramena, završavajući ukrašena mašnom. Prednja strana glave ukrašena je bogatim cvjetnim vijencem.20150919_173553

Frizuru je izrađivala Miroslava Oreščanin iz Vukovara, a govoreći o simbolici i povijesnom značenju publici ju je  predstavila Marija Semenjuk Simeunović.