Vijesti

Ukrajinci

Zbor Iz UKPD Ivan Franko Vukovar

17. Dani ukrajinske kulture

Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar 28.lipnja organiziralo  je u Hrvatskom domu koncert kulturno-umjetničkog stvaralaštva u okviru manifestaciju Dani  ukrajinske kulture. Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine RH i Grad Vukovar.

 

 

U programu koncerta sudjelovale su ukrajinske udruge: UKPD „Ukrajina“ Slavonski Bod, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, KPDU „Karpati“ Lipovljani, učenici koji izučavaju ukrajinski jezik i kulturu po modelu C u OŠ Antuna Bauera, te članovi domaće udruge sa pjevačkim zborom, solistima,  vokalno-instrumentalnim ansamblom i dječjom skupinom ukrajinskog narodnog stvaralaštva Sonečko.

 

 

U predvorju Hrvatskog doma izložen  je dio izložbe knjiga „Zavičajna zbirka Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske“ prigodom 25. obljetnice njenog osnutka. Autorica izvorne izložbe otvorene u Zagrebu  i kataloga  koji je izložen danas u Vukovaru je Katarina Todorcev Hlača, voditeljica središnje knjižnice u Zagrebu. Izdavačka djelatnost Ukrajinaca i Rusina je jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj i izuzetno je važna  za trajno egzistiranje nacionalne kulture.

 

Manifestaciju su posjetili: Veleposlanik Ukrajine u RH Vasylj Kyrylyč, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina VSŽ Svetislav Mikerević, predstavnik odjela za Društvene djelatnosti Grada Vukovara Siniša Mitrović, članica Savjeta  za nacionalne manjine RH Marija Semenjuk Simeunović, Predstavnica ukrajinske nac. manjine VSŽ Tetyana Kochnyeva, predsjednica Vijeća ukrajinske nac.manjine Grada Vukovara Nikolina Vasilek, predstavnici i predsjednici vijeća ukrajinske nacionalne manjina sa gradskih, općinskih i županijskih razina iz raznih sredina Hrvatske, te gosti iz Lipovljana, Zagreba, Slavonskog Broda, Kaniže, Vukovara, Petrovaca…

 

Organiziranje ovakvih manifestacija izražava potrebu  pripadnika ukrajinske nacionalne manjine za očuvanjem etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, a istovremeno je  i važan doprinos kulturnom i društvenom razvitku našeg grada i  županije na čijem području djeluje  udruga.