Vijesti

Ukrajinci

Nastup Ansambla U Rijeci

Nastup UKPD “Ivan Franko” Vukovar na festivalu u Rijeci

Članovi našeg  Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Ivan  Franko” Vukovar Katarina i Anđela Simeunović, Sergej Semenjuk i Marko Pepčak  sudjelovali su na 5. Međunarodnom natjecanju “Ukrajinska solo pjevanja u Rijeci” u okviru Ukrajinskog festivala pjesme, glazbe, plesa i likovne umjetnosti koji se održao u Rijeci od 18. do 21.lipnja 2021. godine pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Veleposlanstva Ukrajine u RH.

Duet Katarina Simeunović i Sergej Semenjuk osvojili su pehar za drugo mjesto u kategoriji dječjeg pjevanja izvodeći  pjesme Natalije Maj “Na stavočku” i “Godi brattia sumuvaty”. Duet  je pripremila i uvježbala voditeljica Dječje sekcije ukrajinskog narodnog stvaralaštva “Sonečko” Tetyana Kochnyeva.

Marko Pepčak osvojio je pehar za 3. mjesto u kategoriji instrumentalnog izvođenja  svirajući na harmonici ukrajinsku pjesmu “Verhovyna” te kombinaciju  hrvatskih starogradskih pjesama “Evo, banke cigane moj” i “Moja mala nema mane”.

Na gala koncertu koji je održan zadnjeg dana festivala našu udrugu je predstavio mješoviti pjevački ansambl kojim rukovodi Anita Nađ. Ansambl je izveo ukrajinsku narodnu pjesmu “Oj, dube, mij dube” uz pratnju Marka Pepčaka na harmonici.

Na višednevnom Međunarodnom festivalu sudjelovali su brojni izvođači iz raznih krajeva Hrvatske i Ukrajine te su članovi naše udruge obogaćeni novim iskustvima, inspirirani i motivirani za daljni rad na polju kulturnog amaterizma osvojivši nagrade i zahvalnice za sudjelovanje, a uz to su proveli ugodne trenutke družeći se sa sudionicima iz  Ukrajine komunicirajući na materinskom, ukrajinskom jeziku.