O Nama

Ukrajinci

Vijeće ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara zasnovano je temeljem izbora 2003. godine te upisano  u Registar vijeća nacionalnih manjine u Središnjem državnom uredu za upravu 13. siječnja 2004. godine.
Neposredno na izborima na mandat od četiri godine izabrano je 15 članova Vijeća :
Vasilj Voras-predsjednik
Marija Semenjuk-dopredsjednik
Slavko Vasilek
Sigismond Baran
Larisa Uglješić
Mitar Varenica
Vladimir Matušinski
Marica Voras
Željko Mazurek
Pavlo Komunjickij
Sofija Kapustinski
Vera Matušinski
Marija Mazur
Jozo Kavalko
Igor Semenjuk
Misija Vijeća je osigurati pripadnicima nacionalnih manjina sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima s ciljem očuvanja i unapređivanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu na način i pod uvjetima propisanim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.
Program vijeća je

Omogućiti pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine sudjelovanje u javnom životu i upravljanju u lokalnim poslovima putem vijeća. Sudjelovati na lokalnim i regionalnim izborima i predlagati svoje kandidate za izbore.
Pristupati sredstvima javnog priopćavanja (primanje i širenje informacija).
Podržavati samoorganiziranje i udruživanje pripadnika ukrajinske nacionalne manjine radi ostvarenja zajedničkih interesa, kroz udruge i druge oblike organizacija te se zalagati  za njihov neometan rad .
Zalagati se za održavanje nastave na ukrajinskom jeziku u osnovnoškolskim ustanovama u razrednom odjelu ili obrazovnoj skupini, budući da nema dovoljno učenika pripadnika ukrajinske nacionalne manjine kako bi se osnovala  šklolska ustanova, te omogućiti priključenje nastavi, tečajevima ili seminarima zainteresiranim osobama koje nisu pripadnici naše nacionalne manjine.
Organizirati ili uključiti u već postojeće programe i seminare poduzetnike pripadnike ukrajinske nacionalne manjine i uključiti se u povezivanje sa regijama matične zemlje
Poticati vjernike Grkokatoličke crkve na slobodno očitovanje svoje vjere te pomoći u radu Odboru grkokatoličke crkve Krista kralja u Vukovaru.
Sudjelovati u izdavanju almanaha, kalendara, časopisa ili novina na materinjskom jeziku ili jeziku većine, koji sadrže podatke o životu naše nacionalne manjine na ovim prostorima.
Sudjelovati u projektima radijskih emisija na jezicima nacionalnih manjina i emisijama na ukrajinskom jeziku
Uporabljivati ukrajinske simbole i znamenje u obilježavanju ukrajinskih institucija i prostorija u Vukovaru.
Prisustvovati edukacijskim seminarima o pravima nacionalnih manjina, okruglim stolovima, sastancima, skupovima. Aktivno uključiti  sve mail in order bride članove Vijeća u rad na ostvarenju Plana rada Vijeća a za njihov doprinos osigurati im naknadu.
Organizirati ili sudjelovati u  obilježavanju praznika i  manifestacija nacionalnih manjina.
Surađivati sa drugim Vijećima nacionalnih manjina i Predstavnicima, Koordinacijom nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Županijom Vukovarsko-srijemskom, Poglavarstvom grada Vukovara te svim organizacijama koje podupiru rad Vijeća poput Savjeta za nacionalne manjine, OSCE, VIMIO i dr.
26. listopada 2007.  godine  u registar je upisana izmjena predsjednika koji je izabran 1. kolovoza 2007. na konstuituirajućoj sjednici nakon drugog saziva Vijeća.  15 članova Vijeća u novom sazivu na mandat od 4 godine su:
Marija Semenjuk Simeunović – predsjednica
Vera Pavlović – dopredsjednica
Sigismond Baran
Jozo Kavalko
Vladimir Matušinski
Željko Mazurek
Ivica Pepčak
Nataša Matušinski
Petar Stupjak
Slavica Stupjak
Larisa Uglješić
Slavko Vasilek
Nada Vatralj
Zora Vojtkiv
Vasilj Voras

Na  izborima za Vijeća i Predstavnike nacionalnih manjina koji su održani 10.07.2011. godine u saziv Vijeća ukrajinske  nacionalne manjine grada Vukovara na mandat od 4 godine  izabrani su :
Marija Semenjuk Simeunović – predsjednica
Zora Vojtkiv – dopredsjednica

Ivica Baran

Nina Dacić

Jozo Kavalko

Emilijan Lišćuk

Vera Matušinski

Vladimir Matušinski

Željko Mazurek

Igor Semenjuk

Larisa Uglješić

Nikola Vasilek

Slavko Vasilek

Nada Vatralj

Vasilj Voras

 

 

Na  izborima za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina koji su održani 31.05.2015. godine u saziv Vijeća ukrajinske  nacionalne manjine grada Vukovara na mandat od 4 godine  izabrani su :
Marija Semenjuk Simeunović – predsjednica
Vera Matušinski – dopredsjednica

Tetyana Kochnyeva
Pavle Komunicki
Vladimir Matušinski
Željko Mazurek
Nikola Vasilek
Nataša Matušinski
Miroslav Kapustinski
Igor Semenjuk
Slavko Vasilek
Nada Vatralj
Zora Vojtkiv

Ivica Baran

Nina Dacić